Food

Ocean Friendly Restaurants

Dec 3, 2018



Going out and grabbing a bite to eat is always fun and usually inevitable. Whether you’re sitting down with loved ones at a restaurant, grabbing a quick snack at a food truck or ordering a cup of coffee, restaurants provide good ambiance, and a great space to meet up and connect. They’re also capable of helping our epidemic of plastic pollution. The bulk of worldwide plastic production is destined for packaging products from restaurants like styrofoam containers, straws, and lids. Not to mention, excessive food wrapping is the most prevalent plastic litter that’s found on our beaches.


“Plastic pollution is suffocating our ocean and the many animals that call it home. Researchers estimate there are now over 5.25 trillion pieces of plastic in the ocean with the number continuing to grow every day. This pollution is impacting our marine ecosystems, wildlife, such as seabirds, dolphins, fish and turtles, and plastic fragments are even displacing plankton at the base of the food chain.” – Surfrider Foundation


With this realization, The Surfrider Foundation launched a program called Ocean Friendly Restaurants (OFR) as an elemental business approach to reducing plastic pollution and accentuating diverse practices that protect our ocean, such as sustainable seafood, energy efficiency, and minimizing water use. Surfrider strives to make sure that there’s clean water, accessible beach access, coastal preservation, ocean protection, and that plastic pollution doesn’t clog up our waterways. OTR offers restaurants an easy way to show their commitment to sustainability for our ocean. What does this entail? It means that participating restaurants have to meet a certain amount of criteria to be able to be ranked as ocean safe.

The Nonnegotiable Criteria
1. No Styrofoam use (think take-out boxes).
2. Proper recycling practices followed.
3. Only reusable tableware is used for onsite dining, and disposable utensils for takeout food are provided upon request.
4. No plastic bags offered for takeout or to-go orders.
5. Straws are provided only upon request.

After they meet the nonnegotiable criteria, participating restaurants also have to choose from a minimum of two of the following criteria

1. No beverages sold in plastic bottles.
2. Discount is offered for customers with reusable cups, mug, bag, etc.
3. Vegetarian/ vegan food options are offered on a regular basis.
4. All seafood must be a ‘Best Choice’ or ‘Good Alternative’ as defined by the Seafood Watch or certified as sustainable.
5. Water conservation efforts, such as low-flow faucets and toilets, are implemented.
6. Energy efficient efforts such as LED lighting and Energy Star appliances are in place.


Restaurants that are able to meet all of the criteria are recognized as a Platinum Level Ocean Friendly Restaurant. Overall, this program helps restaurants minimize their impact on the ocean by adopting practices that reduce single-use plastic waste while maximizing energy efficiency and water conservation. This program has made its way to about 70 different locations in California, Washington, Hawaii, New York, Florida, Oregon, Delaware, Texas, South Carolina, Maryland, and New Hampshire. The restaurants that qualify and pass the ocean friendly criteria (listed above) are rewarded with official recognition by the Surfrider Foundation and can display their pledge to the ocean through window stickers (much like a food rating sign) and other materials. It also makes a great way for conscious consumers to make better choices in where they partake to eat when traveling or while they’re in their own town.





外でごはんを食べることは、いつも楽しく、やめることができません。 レストランで最愛の人と座って、簡単な軽食とコーヒーを注文するだけでもいいです。レストランに行くことで良い雰囲気になれるし、出会いを繋ぐ素晴らしい空間にもなってくれます。 そしてもうひとつ、レストランに行くことは、プラスチック汚染が広まるのを防ぐことにもなります。 世界的なプラスチック産出のほとんどは、発泡スチロール容器やストロー、蓋のようなレストランから食事をテイクアウトするときの包装用品に使用されています。 言うまでもなく、不要な食品包材は、ビーチで見つかる最も身近なプラスチックごみの原因となっています。


「プラスチック汚染は、海そのものと、海を住処にしている多くの動物たちを窒息させているのです。 研究者は、現在、海洋には5.25兆個以上のプラスチックがあり、毎日増加し続けていると推測しています。 この汚染は、海洋生態系、海鳥、イルカ、魚やカメなどの野生生物に影響を与えています。プラスチック片は、プランクトンによる食物連鎖の根底からズレを生じさせています。」-サーフライダー・ファウンデーション


この事実により、The Surfrider Foundation は、プラスチック汚染を減らす事を目的として、魚介類の保護、エネルギー効率の改善、水利用を最小限に抑えるなど、海洋を保護するさまざまな実践をするビジネスアプローチとして、Ocean Friendly Restaurants (OFR) というプログラムを立ち上げました。

サーフライダーは、水を清潔に保ち、ビーチへのアクセス確保、沿岸保全、海洋保護、およびプラスチック汚染によって水路が詰まらないような取り組みをしています。 OTRは、レストランに対して、継続して環境汚染をしないための彼らのコミットメントを簡単な方法で提案しています。こうすることで、賛同レストランは、海の安全ランクの格付けを得るために一定の基準を満たすことを求められます。


絶対条件
1.発泡スチロールは使用しない(テイクアウトボックスを考える)
2.適切なリサイクルを実践する
3.再利用可能な食器のみを現場で使用し、使い捨て食器類はリクエストに応じてのみ提供する
4.テイクアウトの際にビニール袋を提供しない
5.ストローはリクエストがあった場合のみ提供する

絶対条件を満たした後、賛同レストランは次の基準のうち少なくとも2つを選択する必要があります。

1.ペットボトル飲料は販売しない
2.再利用可能なカップ、マグカップ、バッグなどをご利用のお客様に割引を適用する
3.通常メニューにベジタリアン/ビーガンの食事を用意する
4.すべての魚介類は、Seafood Watch によって定義された「ベストチョイス」または「グッドオルタナティブ」であるか、またはサステナビリティを認定されたものである
5.節水蛇口やトイレなどの水質保全のための対策を実装する
6.LED照明やエネルギースター基準への適合品など、エネルギー効率の良い製品をとりいれる


すべての基準を満たしたレストランは、プラチナレベルのオーシャンフレンドリーレストランとして認められます。全体として、このプログラムはエネルギー効率と節水を最大限にしながら、使い捨てのプラスチック廃棄物を削減することで、レストランが海洋への影響を最小限に抑える手助けとなっています。 このプログラムは、カリフォルニア州、ワシントン州、ハワイ州、ニューヨーク州、フロリダ州、オレゴン州、デラウェア州、テキサス州、サウスカロライナ州、メリーランド州、ニューハンプシャー州の約70の異なるエリアに進出しました。 上記の海洋親善基準に合格し、合格したレストランは、サーフライダー財団の公式認定を受けており、窓にステッカー(食品格付けのサインとよく似ています)やその他の資料を通じて海洋へのコミットメントを示すことができます。 意識が高い消費者が、旅行中や地元で食事をする場所で、より良い選択をするための素晴らしい施策となっています。