Mashed potatoes are hands down one of my favorite (holiday) sides. I have fond memories of my mom roasting heads of garlic + some other family secret ingredients in the oven to later incorporate into her famous garlic mashed potatoes (YUM). But considering I’m garlic and dairy sensitive I knew I needed to make my own rendition of this cult classic dish. This recipe I’ve concocted is very simple with minimal ingredients. All you’ll need is a head of cauliflower, golden potatoes, chives, some Miyoko’s butter, a splash of evoo and salt and pepper! I recently served this at Friendsgiving and none of my friends knew this dish was vegan or had cauliflower in it. They were shocked once they found out. Needless to say, I’ll be making more during the holiday season and beyond, because leftovers…
(VEGAN, GLUTEN FREE, GARLIC AND ONION FREE FRIENDLY)
INGREDIENTS
1 head of cauliflower
2 lbs of golden potatoes
4 tbsp of vegan butter (I used Miyokos)
extra virgin olive oil
sea salt and fresh cracked black pepper
.75oz of fresh chives (entire package)
METHOD
1. Bring a large pot of salted water to boil. While you’re waiting, wash your potatoes and cauliflower. Halve your potatoes and discard the stem of the cauliflower. Then cut the cauliflower head into 4 quarters.
2. Once the water is boiling add your potatoes and cauliflower. When the cauliflower is tender, transfer it to a large mixing bowl and set aside. Cook the remaining potatoes until tender, drain the pot while keeping some of the starchy water for later (this comes in handy if you can’t get your food processor or blender started).
3. Add the cauliflower to a food processor or a high speed blender, you’ll want to break up the cauliflower into smaller pieces to fit them into your food processor. Next, add 2 tbsp of Miyokos cultured vegan butter to the processor along with a hefty drizzle of olive oil. Add some sea salt, black pepper, and process until cauliflower is smooth. Depending on your food processor size, you may need to do this in batches.
4. In a large mixing bowl mash the potatoes with hand beaters, a mixer, or a hand-masher. You can peel the skins or leave them. Personally, I like the consistency and extra fiber that the skins leave. When it’s about half way mashed add in another 2 tbsp of Miyokos vegan butter, then incorporate the puréed cauliflower to the bowl. Continue to mash, add more sea salt, freshly ground black pepper and extra virgin olive oil to taste. Once it’s reached a consistency you like, fold in the fresh chives.
5. Serve and enjoy! Keeps well in the fridge for 5 days.
マッシュポテトは、私のお気に入りの休日メニューの1つです。 私が子供の頃、母がニンニクや、秘伝の食材をローストして、ガーリックマッシュポテト(YUM)作るのが好きだった思い出があります。 しかし、私がニンニクと乳製品に敏感であることを考えると、この古典的な料理を、独自にアレンジする必要性を感じました。 私が作り上げたこのレシピは、最小限の材料を使用し、非常にシンプルです。 必要なのは、カリフラワー、金色のジャガイモ、チャイブ、ミヨコのヴィーガンバター、エヴォーオリーブオイルと塩胡椒だけです! 私は最近Friendsgivingでこのメニューを披露しましたが、誰もこの料理がヴィーガンで、カリフラワーが入っていることに気づかず、そのことを知ってとても驚いていました。
(ヴィーガン、グルテンフリー、ニンニク・タマネギフリー)
材料
カリフラワー1玉
ゴールデンポテト1㎏弱
ヴィーガンバター大さじ4(私はミヨコスを使用しました)
エキストラバージンオリーブオイル
シーソルトと粗びき黒胡椒
新鮮なチャイブ 約20g
作り方
1.大きな鍋に塩を入れて沸騰させます。 その間に、ジャガイモとカリフラワーを洗ってください。 ジャガイモを半分にカットし、カリフラワーは茎を取り除き、1/4に切ります。
2.ジャガイモとカリフラワーを茹でます。 カリフラワーが柔らかくなったら、大きなボウルに移して取っておきます。 残りのジャガイモを柔らかくなるまで茹で、水気を切ります。ゆで汁は少し取っておきましょう(これは、フードプロセッサまたはブレンダーにかけた時、食材が上手く回らない場合に使います)。
3.カリフラワーをフードプロセッサまたは高速ブレンダーに投入します。カリフラワーをフードプロセッサに収まるよう、小さくカットする必要があるかもしれません。 次に、大さじ2杯のヴィーガンバターを追加し、オリーブオイルを振りかけます。 シーソルト、黒コショウを加え、カリフラワーが滑らかになるまでまわします。 フードプロセッサのサイズによっては、何度かに分けて作業する必要があるかもしれません。
4.大きなミキシングボウルで、ポテトをハンドビーター、ミキサー、またはマッシャーでつぶします。 皮をむくか、そのままかはお好みで。 個人的には、皮付きのままのほうが、繊維質を感じられて好きです。 半分ほどマッシュしたら、大さじ2杯のヴィーガンバターを加え、カリフラワーのピュレと混ぜ合わせます。 更にマッシュし、シーソルト、黒コショウ、エキストラバージンオリーブオイルで味を調えます。新鮮なチャイブをトッピングしてできあがり。
5.サーブして楽しみましょう! 冷蔵庫で5日間ほどもちます。