Lentils with caramelized onions and wilted greens atop a tangy schmear. Need I say more? This insanely simple recipe packs a significant amount of flavor that will have you coming back time and time again. All you’ll need are a few pantry staples that you probably already have. Like an onion, garlic, white balsamic (this is a must), lentils, and any leafy green. White balsamic, along with the addition of labneh- a Lebanese cream cheese-like spread, makes for an insanely addictive dish. It’s ultra-savory while offering a hint of sweetness and acidity. I love eating it on its own, adding it to salads or toasts. Once you make this dish, you’ll find numerous ways to adapt it with various greens, velvety schmears, and other vegetables. I’ve also included a substitution list below, where you can find vegan-friendly options as well.
This recipe was adapted from Alexandra Stafford of Alexandra’s Kitchen.
ピリッとしたヨーグルトスプレッドの上にキャラメリゼした玉ねぎとグリーンが入ったレンズ豆。 これ以上説明する必要がありますか? このとてもシンプルなレシピには、何度も何度もリピートするような要素がたくさん詰まっています。 必要なのは、おそらくすでにストックしてある材料ばかりです。 タマネギ、ニンニク、ホワイトバルサミコ酢(これは必須です)、レンズ豆、そして葉物野菜。 ホワイトバルサミコ酢に、レバノンのクリームチーズのようなスプレッドであるラブネを加えるとやみつきの料理になります。 ほんのり甘みと酸味がありながら、とても香ばしいです。 サラダやトーストに添えて、そのまま食べるのが大好きです。 この料理を作ると、さまざまな野菜、ビロードのようなスプレッド、さまざまな楽しみ方が見つかります。 以下に代替リストも含めました。ここにはビーガン向けのオプションもあります。
このレシピは、AlexandraStafford のAlexandra’s Kitchenから引用しました。
Serves Four
Ingredients
1 cup black lentils
1 large onion, sliced thinly
4 cloves of garlic, minced
1/4 cup – 1/2 cup white balsamic vinegar (this is crucial, I buy the White Modena Vinegar at Trader Joe’s)
16 ounces of mixed greens like spinach and kale
1 tbsp extra virgin olive oil
labneh, to smear
lemon juice + zest (optional, but it helps increase the iron absorption in this dish)
sea salt, black pepper, red pepper flake to taste
Method
For Soaked Lentils:
While soaking lentils is not required, I always do, as it increases bioavailability, nutrition, and digestibility. I like to soak them overnight for anywhere between 12-16 hours. If you’re wanting to use this method, measure your lentils and place them in a pot or large mixing bowl. Cover the lentils with cold water and cover with a breathable towel (think tea, bread, or kitchen towel), leaving it on the kitchen counter at room temperature. Drain and rinse a few times once you hit the 12-16 hour mark and cook. See below for cooking instructions.
For Unsoaked Lentils:
Place the lentils in a medium pot and cover with water by at least an inch. Add a teaspoon of sea salt and bring to a boil. Once boiling, bring to a simmer until the lentils are tender. Cooking times will vary depending on the type of lentils, stoves, and if they are soaked or not. Always taste before draining them. You want them to be tender and not mushy.
Assemble your mise en place.
In a large-walled skillet, heat the oil over medium-high heat. Add the garlic and let saute until golden. Then add the onions, a pinch of sea salt, red pepper flake (optional), and stir. Cover the pan and immediately turn the heat to low. Periodically open the lid to check on the onions, allowing any trapped water in the lid to drip back into the pan.
When the lentils are finished cooking, remove the lid from the caramelized onion pan and bring the heat to medium. Add the white balsamic vinegar to taste and cook until it reduces, resembling a syrup-like consistency. Add the lentils and stir to combine. Then lowering the heat, add the greens, a pinch of sea salt, and black pepper. Once the greens are wilted, turn off the heat. Taste and adjust with vinegar, sea salt, black pepper, and red pepper flake as needed.
To serve, smear a generous layer of labneh across the plate. Spoon the warm lentil mixture atop and finish with lemon juice, zest, flakey Maldon salt, black + red pepper.
Substitutions:
Black lentils: Green lentils
Labneh: Greek yogurt
Leafy greens: Beet, baby spinach, baby kale, swiss chard, mustard greens, etc.
Veganize: Unflavored and unsweetened coconut or soy yogurt
4人分
材料
レンズ豆(黒) 1カップ
玉ねぎ(大) 1個を薄切りにする
ニンニク4片 みじん切りにする
ホワイトバルサミコ酢 1/4 – 1/2 カップ (わたしはトレーダージョーのWhite Modena Vinegar を使用しています)
サラダほうれん草やケールなど、好みの葉野菜 16 オンス(約400g)
エクストラバージンオリーブオイル 大匙1
スプレッド用に、ラブネ(またはギリシャヨーグルト)
レモン汁とレモンの皮(これはオプションですが、酸化を防ぐために、入れることをおすすめします)
シーソルト、黒コショウ、ピンクペッパーなど
作り方
レンズ豆(水で戻す場合):
必ずしもレンズ豆を浸す必要はありませんが、栄養の消化率を高めるので、私はいつも水で戻します。 私は12-16時間ほどじっくりと戻すのが好きです。 この方法を使用する場合は、レンズ豆を鍋または大きなミキシングボウルに入れ、冷水に浸し、通気性のあるキッチンタオなどで覆い、室温でキッチンカウンターに置きます。 12〜16時間ほど経過したら、水気を切り、数回すすぎ、調理します。 調理方法については、以下を参照してください。
レンズ豆(戻さず使う場合):
レンズ豆を中型の鍋に入れ、少なくとも1インチは水で覆います。 小さじ1杯のシーソルトを加えて沸騰させます。 沸騰したら、レンズ豆が柔らかくなるまで煮込みます。 調理時間は、レンズ豆の種類、火加減によって異なります。どろどろになりすぎないよう、食べてみて硬さをチェックしてください。
材料を1か所に準備します
大きいフライパンを中火から強火にかけて油を熱します。にんにくを加え、黄金色になるまで炒め、次に、玉ねぎ、シーソルトひとつまみ、赤唐辛子フレーク(オプション)を追加し、かき混ぜます。鍋に蓋をして、すぐに弱火にします。定期的に蓋を開けて玉ねぎをチェックし、蓋に溜まった水が鍋に滴り落ちるのを待ちます。
レンズ豆の調理が終わったら、キャラメリゼした玉ねぎが入った鍋の蓋を外し、中火にします。ホワイトバルサミコ酢を加えて味を調え、粘り気がなくなるまで調理します。レンズ豆を加えて混ぜ合わせます。火を弱め、葉野菜、シーソルトひとつまみ、黒コショウを加えます。葉野菜がしんなりしたら火を止め、必要に応じて、酢、シーソルト、黒胡椒、赤唐辛子フレークで味を調えます。
サーブするには、プレート全体にラブネ(ギリシャヨーグルトのスプレッド)をたっぷりと塗ります。その上にスプーンで温かいレンズ豆をかけ、レモンジュース、レモンの皮、フレーク状のマルドン塩、黒+赤唐辛子で仕上げます。
代替案:
黒レンズ豆:グリーンレンズ豆
ラブネ:ギリシャヨーグルト
葉野菜: ビーツ、サラダほうれん草、ベビーケール、アンディーブ、マスタードグリーンなどお好みで
ヴィーガン対応: 無糖のココナッツヨーグルト、豆乳ヨーグルトなど